Pine Kuna

Vir slike

ThePine Kuna(Martes martes) je žival iz družine podlasic, ki izvira iz Britanije Severna Evropa.

mešanica bikovega mastifa z laboratorijem

Kune so razširjene po večini zahodne Evrope, z lokalnimi žepi v Veliki Britaniji, na Korziki, na Siciliji, na Sardiniji in na Balearskih otokih. Pojavljajo se tudi v Srednji Aziji.



V Veliki Britaniji jih najdemo po vsej Evropi in so v glavnem koncentrirani v škotskem visokogorju in Grampiansu, manjše prebivalstvo pa je v delih severne Anglije in Walesa. Zavzemajo se za ponovno vnos v Angliji in Walesu, vendar je pred izvedbo formalnega programa potrebno nadaljnje preučevanje njihovih habitatnih potreb in verjetnega vpliva na druge vrste.



Število prebivalcev v predplodni sezoni Pine Marten je ocenjeno na 3.300 (le 120 v Angliji, 60 v Walesu, ostalo na Škotskem).

Opis borove kune

Moški borove kune ima dolžino telesa 51 - 54 centimetrov, dolžino repa 26 - 27 centimetrov in tehta 1,5 - 2,2 kilograma. Samica borove kune ima dolžino telesa 46 - 54 centimetrov, rep 18 - 24 centimetrov in tehta 0,9 - 1,5 kilograma. Velikosti so približno domače mačke, samci pa so nekoliko večji in imajo dolge košate repove.



Pine Martens ima svetlo do temno rjavo krzno in rumene / kremne lise na grlu, ki so lahko videti kot 'oprsnica'. Njihovo krzno je v zimskih mesecih daljše in bolj svilnato.

Kune so edine mustelide s polvlečnimi kremplji. To jim omogoča, da vodijo bolj drevesni življenjski slog, na primer plezanje ali tek po vejah dreves, čeprav so tudi sorazmerno hitri tekači na tleh. Pine Martens ima majhna zaobljena, zelo občutljiva ušesa in ostre zobe za prehranjevanje.



Habitati borove kune

Habitati borove kune so običajno gozdnata območja, pa tudi skalnata pobočja, skale in grmičevje. Pine Martens običajno naredijo svoje brloge v votlih drevesih ali grmičastih poljih ali zakrite v podrtih drevesih in koreninah. Včasih v pečinah, skalnih razpokah ali jamah.

Diet iz kune

Borove kune imajo raznoliko prehrano z večino voluharjev in miši. Uživajo tudi ptice, jajca, hrošče in druge žuželke žabe, med, glive, mrhovinjo (trupla mrtvih živali) in jagodičevje (zlasti jeseni).

Čeprav so dovolj okretni, da bi lahko vzeli veverice, je v tej državi malo dokazov, da to počnejo, čeprav so v Skandinaviji to dokumentirali. Lisica je hkrati plenilec borove kune in tekmec za njene vire hrane.

Vedenje borove kune

Kune so krepuskularne, kar pomeni, da so v glavnem aktivne ponoči in mraku. Pine Martens so ozemeljske živali, ki jih označujejo z odlaganjem blata na vidnih lokacijah. Imajo velika ozemlja od 5 do 15 kilometrov na kvadrat za ženske in morda dvakrat več za moške.

Reprodukcija borove kune

Kuna doseže spolno zrelost pri starosti 2 ali 3 let. Mladiči se običajno rodijo marca ali aprila po enomesečnem obdobju brejosti v leglih od 1 do 5. Mlade kune tehtajo ob rojstvu približno 30 gramov. Mladi začnejo izhajati iz brlog sredi junija in so popolnoma neodvisni približno 6 mesecev po rojstvu. Moški kune ne igra nobene vloge pri vzreji mladih.

Kuna je živela do 18 let v ujetništvu, vendar je v naravi bolj značilno življenje od 8 do 10 let.

Stanje ohranjenosti kune

Čeprav jih občasno plenijo orli in še redkeje rdeče lisice, so ljudje največja grožnja Pine Martens. Kune so cenjene zaradi zelo finega krzna in izgube habitata, kar je povzročilo razdrobljenost, preganjanje divjadi, motenje ljudi, nezakonito zastrupitev in odstrel povzročili precejšen upad populacije kune. V Združenem kraljestvu Pine Martens in njihove brloge nudijo popolno zaščito v skladu z Zakonom o divjih živalih in podeželju (1981) in Zakonom o varstvu okolja.

Pred kratkim (decembra 2007) je bila Pine Kuna zaslužna za zmanjšanje populacije invazivne vzhodne sive veverice v Veliki Britaniji. Kjer se obseg razširjene populacije borove kune ujema s sivo veverico, se populacija veveric hitro umakne. Teoretizirano je, da ker siva veverica preživi več časa na tleh kot ogrožena rdeča veverica, je veliko večja verjetnost, da bodo prišli v stik s tem plenilcem.